GeleenGeleen Ma - Vrij 09:00-17:00 +31 (0)46 - 850 74 91
info@lacroixenpartners.nl
Deskundig
Persoonlijk
Onafhankelijk

Verzekering opzeggen

Lacroix en Partners > Verzekering opzeggen

Verzekering opzeggen

Je zit nooit meer te lang vast aan een te dure verzekering. Verzekeraars* mogen particuliere schadeverzekeringen namelijk niet meer stilzwijgend verlengen. Zij moeten je tijdig melden op welke datum jouw polis wordt verlengd. Ook kun je eenvoudig opzeggen. Dit vergroot jouw keuzevrijheid, zodat je sneller profiteert van een goedkoper of beter aanbod. 

Opzeggen huidige verzekering

Heb je een schadeverzekering (met een contract van 12 maanden!) langer dan één jaar geleden afgesloten, dan kun je de polis per direct opzeggen. Bij de meeste verzekeraars moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van één maand. Voor meerjarige contracten geldt dat je eerst de volledige contracttermijn dient te voltooien. Heb je een schadeverzekering korter dan één jaar geleden afgesloten, dan moet je de contracttermijn van 12 maanden volbrengen.

Opzegbrief

Wil je jouw verzekering opzeggen? Je kunt gratis gebruik maken van de opzegbrieven:

Mocht je hulp nodig hebben bij het opzeggen van je huidige verzekeringen dan kun je ook onze hulp inschakelen. 

Nieuwe verzekering afsluiten: wat is de looptijd en opzegtermijn?

  • Alle schadeverzekeringen die je nu afsluit, hebben een looptijd van één jaar. Zeg je de verzekering vervolgens niet op, dan verlengt jouw verzekeraar de polis automatisch met nog één jaar. Maar na deze verlenging kun je de polis wel dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Voorbeeld: je sluit op 12 oktober 2018 een verzekering voor jouw auto af. Op 12 november 2019 wil je de autoverzekering opzeggen . Jouw verzekering wordt dan op 12 december 2019 beëindigd.
  • Wissel je van verzekeraar, dan gaat je een nieuw contract aan. Hiervan is de looptijd ook weer één jaar. Maar ook hier geldt na het eerste jaar wederom een opzegtermijn van één maand.

Voor welke verzekeringen geldt deze opzegregeling?

  • De nieuwe regeling geldt alleen voor verzekeraars die lid zijn van het Verbond voor Verzekeraars en schadeverzekeringen aanbieden. Naast bijvoorbeeld de autoverzekering , inboedelverzekering , opstalverzekering , rechtsbijstandverzekering en reisverzekering zijn dat onder andere de annuleringsverzekering en wettelijke aansprakelijkheid.
  • Verzekeraars die niet zijn aangesloten bij het Verbond hebben geen verplichtingen. Zo vallen telefoonverzekeraars buiten de nieuwe regeling. Ook geldt de regeling niet voor een levensverzekering en zorgverzekering . Zorgverzekeraars informeren je nu al elk jaar vóór 19 november tegen welke voorwaarden je komend kalenderjaar verzekerd bent. Je hebt dan tot en met 31 december om jouw zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heb je tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Meerjarige contracten?

Verzekeraars mogen nog steeds meerjarige contracten aanbieden. Bijvoorbeeld een opstalverzekering met een looptijd van 5 jaar. Je moet er dan via een dubbele handtekening nadrukkelijk op worden gewezen, dat het om een langere overeenkomst gaat. Je kunt een dergelijk contract niet tussentijds opzeggen. Ook niet na het eerste jaar van de overeengekomen looptijd. Pas als de gehele verzekeringsduur is verstreken, wordt het meerjarige contract omgezet in een jaarcontract (tenzij je zelf anders wenst). Vanaf dan is de verzekering pas weer dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand.

Lopende meerjarige contracten

Lopende meerjarige contracten blijven van kracht. Je dient dus eerst de volledige contracttermijn te voltooien, voordat je kunt opzeggen. De verzekeraar zal je informeren zodra de contractvervaldatum nadert. Als je geen gebruik maakt van de opzegmogelijkheid, verlengt de verzekeraar jouw meerjarige contract met één jaar. Vanaf dat moment is de polis ook weer dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand.

Heeft u klachten over gebrekkige informatie verzekeraar?

Verzekeraars dienen hun klanten schriftelijk te informeren dat hun contract afloopt. Dat kan op twee manieren. Of jouw verzekeraar kiest ervoor om alle klanten op één vastgesteld moment in één keer te informeren. Of je krijgt enkele weken voor de contractvervaldatum een brief toegestuurd. In beide gevallen dient zowel de afloop van het contract vermeld te worden, als de mogelijkheid om na die datum maandelijks op te kunnen zeggen.

Bent/wordt u niet tijdig geïnformeerd, dan kunt u dit melden aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening .

* De regeling voor het opzeggen en verlengen van schadeverzekeringen geldt alleen voor verzekeraars, die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Wilt u weten of uw verzekeraar lid is? Kijk dan in de ledenlijst.

Hulp nodig ?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag. 

+31 (0)46 – 850 74 91
info@lacroixenpartners.nl