GeleenGeleen Ma - Vrij 09:00-17:00 +31 (0)46 - 850 74 91
info@lacroixenpartners.nl
Deskundig
Persoonlijk
Onafhankelijk

Soorten hypotheek

Lacroix en Partners > Soorten hypotheek

Soorten hypotheek

Voor nieuwe hypotheken die na 1 januari 2013 worden gesloten, geldt dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is als de lening gedurende de looptijd wordt afgelost. Je kunt in aanmerking komen voor renteaftrek als je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek kiest.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteit is een ander woord voor ‘vast bedrag’. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag (afgezien van eventuele rentewijzigingen). Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rente die je moet betalen over de lening. Het andere deel, de aflossing, wordt gebruikt om de lening terug te betalen.

Steeds minder rente, steeds meer aflossing

Hoewel je altijd hetzelfde maandbedrag betaalt, verandert geleidelijk de verdeling van dit bedrag over rente en aflossing. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit aflossing. Naarmate de looptijd vordert, wordt een steeds groter deel van dit maandbedrag gebruikt voor aflossing en dus een kleiner deel voor rentebetalingen. Het bedrag dat je geleend hebt wordt steeds lager, omdat je stapje voor stapje het geleende geld terugbetaalt.

Hoewel je bij een annuïteitenhypotheek iedere maand hetzelfde bedrag betaalt, ben je in de praktijk iedere maand een beetje duurder uit. Alleen de rente is namelijk aftrekbaar van de belasting. Het belastingvoordeel wordt gaandeweg steeds kleiner, omdat je steeds minder rente betaald.

Lineaire hypotheek

Bij de lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af gedurende de looptijd, waardoor de schuld en de rente (maar dus ook de fiscale aftrek) jaarlijks lager worden.

Iedere maand minder

Met een lineaire hypotheek geef je dus steeds wat minder uit. Ook wordt je hypotheekrenteaftrek steeds lager. Dat komt omdat je elk jaar steeds minder hypotheekrente betaalt.

Hypotheken afgesloten voor 2013

Bij hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013 is het, om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek, niet relevant of je een hypotheek iedere maand (gedeeltelijk) aflost of niet. Bij deze hypotheeksoorten blijft de rente gewoon aftrekbaar voor een periode van maximaal 30 jaar.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je gedurende de looptijd van de hypotheek alleen rente betaalt. Dit betekent dat je binnen deze hypotheekvorm niet aflost en ook geen kapitaal opbouwt. Als de looptijd van de hypotheek eindigt of je verkoopt de woning, dan moet je in een keer de volledige lening aflossen.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor 2013?

Dan is de rente die je betaalt voor je hypotheek fiscaal aftrekbaar. Hierdoor heb je lagere maandlasten. Maar let op! De rente blijft aftrekbaar voor een periode van maximaal 30 jaar. Daarnaast geldt dat sinds 1 augustus 2011 veel aanbieders het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek beperken tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning. Dit doen ze om de consument beter te beschermen tegen de risico’s van bijvoorbeeld een hoge restschuld.

Risico’s aflossingsvrije hypotheek

Er kleven verschillende risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek. Omdat er niet hoeft te worden afgelost gedurende de looptijd, kun je aan het einde van de looptijd in de problemen komen als er geen geld is om af te lossen. Dan heb je dus een restschuld. Maar ook als je bijvoorbeeld met pensioen gaat, kan je inkomen misschien niet meer voldoende zijn om in het huis te kunnen blijven wonen. Ook al zit er overwaarde op het huis. Of de maandlast gaat omhoog omdat de rente na dertig jaar niet meer aftrekbaar is. Het is daarom belangrijk dat je gedurende de looptijd van de hypotheek voorzieningen treft om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen.

Maak een afspraak

Hulp nodig ?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag. 

+31 (0)46 – 850 74 91
info@lacroixenpartners.nl